スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| - | | - | - | - |

jadikan tauladan

tengok la, betapa gigihnya si labah-labah ni membuat semula sarangnya walaupun berkali2 rosak ditiup angin disiram hujan. dia tak letih2 membuat semula. patut kita jadikan tauladan kan?? makcik pun terasa kerdil sangat tengok, sebab kadang2 bila ada sesuatu yang menghalang, dah give-up. kita kena berusaha lagi dan lagi.
| interesting | 15:43 | comments(4) | - | - |

let's start eco life

JUGEMテーマ:日記・一般


eco life

ni ler basikal letrik makcik. hohohoho... totemo raku & benri!!!
Aimee hari2 ajak naik basikal. lepas tu suruh mama turun bukit dengan lajunya. pagi tadi pergi kelas music naik basikal, punya la sejuk sebab angin yang kuat. makcik rasa, pipi dan hidung makcik dah keras. jari makcik krem sampai nak kunci basikal pun terketar2. lepas tu pergi kerumah playmate Aimee. lega sebab dah tak payah susah hati pikir parking. bukannya boleh parking free. semuanya nak duit. ha ha..... save duit parking makcik hari ni.

makcik rasa save banyak untuk beberapa hari ni. sebelum ni sebulan 2 kali kena bubuh minyak. sekali bubuh kena dalam 3500yen(RM140), 2 kali dah 7000yen(RM280) kan... lepas tu sekali parking, contohnya pergi kelas music Aimee 1 jam kena 400yen(RM16) kadang2 leka sembang naik jadi 500yen(RM20). pastu kalau kena hari diorang ajak gi lunch sama2 tambah lagi 2 jam.... ちりも積もれば山となる. pepatah jepun lebihkurang dengan pepatah melayu "sikit2 lama2 jadi bukit". untuk orang kaya yang duit syiling pun tak lalu tengok tak per la... tapi untuk kami yang "kogane mochi" ni terpaksa lah berjimat cermat. yer tak??

paling sukanya..... makcik rasa makcik boleh diet dengan naik basikal nih.... semalam pergi temple Soujiji untuk tengok sakura, satu badan sengal2 terutama paha dan montot makcik. hmmmm klu tak kurus jugak maknanya makcik makan over limit ataupun memang lemak2 dalam badan ni taknak burn sendiri dan makcik "terpaksa" pergi mengulikan diri kat Takano Yuri. wakakakaka

lagi satukan.... bila dah hari2 keluar, masa untuk dok kat rumah waktu siang kurang, kurang la mengadap PC dan tv, heater pun tak payah pasang, bermakna jimat la letrik. bila balik keletihan, takder mood nak baking, kurang la punca2 penambahan lemak. masak pun speedy jer.... sebab nak tidur cepat kerana siang hari tak boleh buat taik mata. 理想の生活習慣. めでたし!めでたし!


ps: semalam masa tengah pakaikan baju kaler pink kat Aimee, dia pun suruh mama pakai baju yang sama dengan Aimee punya. bila mama kata mama punya baru basuh dia kata
"同じ服着ようよ〜かわいいから、みんながうまやらしいになるよ!"
mama "うっうまやらしい??....... うらやましいでしょう?!"
bahasa terbalik kuang. toumorokoshi(jagung) pun dia sebut "tomborokoshi" hihihi
っていうか。。。なんでお揃いの服をきるだけでみんながうらやましいと思うんだろう?
| interesting | 00:02 | comments(5) | - | - |

家庭防災員 Katei-bousai-in

JUGEMテーマ:日記・一般


Hari Rabu lepas, aku pergi training pasal 家庭防災(katei-bousai) ni. nak translate macam mana erk.... katei = home, rumah. bousai = disaster prevention. maknanya "home disaster prevention" la kot erk... paling senang, first aid kot.

kat training tu diorang ajar macammana nak buat artificial breath dan juga cardiac massage. disamping cara2 penggunaan alat AED(Automatic External Defibrillator). sekarang ni kat mana2 kita pergi, eki, supa, kombini, kouminkan, apartment yang besar ramai penduduk, mesti ada sediakan alat ni. Alat ni amat berguna untuk menolong orang yang tiba2 jatuh akibat heart attack dan sebagainya.

menurut pegawai bomba yang menjadi instructor kami hari tu, dah banyak nyawa terselamat dengan adanya program seperti ini, sebab orang yang terserempak dengan kemalangan ini dapat bertindak dengan segera. sedih dengar berita pakcik ni meninggal selepas kena heart attack, makcik nu dah tak boleh bercakap lepas kena stroke. kalaulah ada diantara orang2 terdekat tahu kaedah first aid ini, kemungkinan besar pakcik makcik terselamat. memang lah ajal maut itu sudah ditetapkan, tapi kalau kita berusaha, InsyaAllah, result dia mungkin boleh bertukar. kalau anda semua ada peluang untuk mengambil training ni ambillah. sekurang2nya dapat kita menyelamatkan insan yang kita sayang.

(teruk sungguh Bahasa Malaysia aku. balik Malaysia nanti nak kena ambik latihan intensif kot, cara2 penggunaan Bahasa Malaysia terkini. huh)

| interesting | 21:11 | comments(3) | - | - |

berita yang lasam

JUGEMテーマ:写真


dok bertagak2 nak tulis entry ni, last2 dah lasam. hmmmm..
tapi nak tulis jugak. boleh?!

at last, dapat jugak DSLR yang diidami. pikir punya pikir, last2 hubby no hito koto de, we decided beli Nikon D90 + AF-S DX NIKKOR 18-55mm F3.5-5.6G VR

puas hati sungguh.
ni gambar yg diambil buat pertama kalinya guna D90.
ballerina

yang ini pulak ambik kat Yokohama Osanbashi.
Minato Mirai
gambar ni diambil tanpa tripod. menyesal sungguh tak bawa tripod. kalau tak sure lagi sharp dan cantik.

masih lagi dalam proses membaca buku penerangan. bila la nak pandai....
pandai pun tidak lagi dah berangan nak beli micro lens. camera bag yang diingini tak beli2 lagi. macammana nak kaya kalau macam ni.... :-P
| interesting | 21:00 | comments(8) | - | - |

a hungry caterpiller @ ulat yang kelaparan

JUGEMテーマ:写真

sesapa yang geli geleman tengok ulat, JANGAN BACA entry ni...

petang tadi masa nak petik pucuk ubi keledek nak masak lemak dengan ubi keledek, ternampak 2,3 ekor ulat nih. lepas tu ambik ler gambar. tengah dok ambik tu, nampak lagi. MasyaAllah, punya la banyak ulat ni. ada kaler hijau dan kaler cekelat. agak banyak pucuk2 lembut dimakannya. aku dapat sikit saja. sedap rupanya pucuk ubi keledek nih. patutla ulat tu suka makan.
lepas ni nak tengok dia berubah jadi macam mana pulak. kaler apa butterfly nanti. tanoshimi.

bila aku tunjuk gambar ni kat hubby, dia kata "mesti ulat tu jenis ulat jahat, sebab ada duri kat ekor." ahahaha
aku tunjuk kat Aimee, dia kata "mushi san, kawaii ne." tapi bila nyamuk gigit dia meraung2 ketakutan sambil kata "mamaaaaa.... tasukete!!!...."
a hungry caterpiller 2

| interesting | 02:50 | comments(4) | - | - |

04
--
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
--
>>
<<
--
Profile
PR
New entries
Archives
Categories
Recent comment
Recommend
PicasaAlbum
いろいろ ー 花、葉っぱ、アイミ etc....
Feedjit
Mobile
qrcode
Links
Others
無料ブログ作成サービス JUGEM