スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| - | | - | - | - |
<< TV | main | template baru >>

家庭防災員 Katei-bousai-in

JUGEMテーマ:日記・一般


Hari Rabu lepas, aku pergi training pasal 家庭防災(katei-bousai) ni. nak translate macam mana erk.... katei = home, rumah. bousai = disaster prevention. maknanya "home disaster prevention" la kot erk... paling senang, first aid kot.

kat training tu diorang ajar macammana nak buat artificial breath dan juga cardiac massage. disamping cara2 penggunaan alat AED(Automatic External Defibrillator). sekarang ni kat mana2 kita pergi, eki, supa, kombini, kouminkan, apartment yang besar ramai penduduk, mesti ada sediakan alat ni. Alat ni amat berguna untuk menolong orang yang tiba2 jatuh akibat heart attack dan sebagainya.

menurut pegawai bomba yang menjadi instructor kami hari tu, dah banyak nyawa terselamat dengan adanya program seperti ini, sebab orang yang terserempak dengan kemalangan ini dapat bertindak dengan segera. sedih dengar berita pakcik ni meninggal selepas kena heart attack, makcik nu dah tak boleh bercakap lepas kena stroke. kalaulah ada diantara orang2 terdekat tahu kaedah first aid ini, kemungkinan besar pakcik makcik terselamat. memang lah ajal maut itu sudah ditetapkan, tapi kalau kita berusaha, InsyaAllah, result dia mungkin boleh bertukar. kalau anda semua ada peluang untuk mengambil training ni ambillah. sekurang2nya dapat kita menyelamatkan insan yang kita sayang.

(teruk sungguh Bahasa Malaysia aku. balik Malaysia nanti nak kena ambik latihan intensif kot, cara2 penggunaan Bahasa Malaysia terkini. huh)

| interesting | 21:11 | comments(3) | - | - |

スポンサーサイト

| - | 21:11 | - | - | - |
Comment
erm... program ini sangat berguna... erm erm...

oh ur keyboard v cute
2008/10/26 9:38 AM, from jolenesiah
Macam2 kat kat Jepun ni....bagus laah...Kak Hani, tak payahlah nak ambik latihan intensif bahasa melayu..balik Malaysia nanti pekena asam laksa, rojak buah, ikan bakar dengan air asam, semulajadi terus lancar bahasa melayu.....
2008/10/26 4:21 PM, from ah mat gebu
Jolenesiah, yer, betul sangat2 berguna. hope kat Malaysia pun ada buat program seperti ini.
cute keyboard? TQ. Apple keyboard ;-)
http://store.apple.com/us/product/MB110LL/A?fnode=MTY1NDA1Mg&mco=MTQ0OTA

Mat, kalau takat bahasa kedah tu masih keluaq lagi. bahasa buku, payah la... boleh gelak kalau hang dengaq akak cakap BM la nih... mix segala bahasa. kalau kena cakap full BM sure gagap.
2008/10/27 3:45 AM, from










12
--
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
--
>>
<<
--
Profile
PR
New entries
Archives
Categories
Recent comment
Recommend
PicasaAlbum
いろいろ ー 花、葉っぱ、アイミ etc....
Feedjit
Mobile
qrcode
Links
Others
無料ブログ作成サービス JUGEM