スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| - | | - | - | - |
<< Mulberry Cake | main | unscreened entry >>

tak habis 2 lagik!!!

JUGEMテーマ:日記・一般
jangan jemu yer... :D
cerita pasal mulberry lagik. tapi last la.... kot??!!
buah dah takder kat pokok tu.
sebagai penutup musim, buat la sirap buah mulberry nih. mula2 buat dalam 1kg, tapi entah silap kat mana, sehari selepas simpan, check2 ada ulat kecik2. banyak pulak tu.... naik geli geleman makcik dibuatnya. agaknya ada sebiji dua buah yang dah uzur termasuk sama dan jadi dalang. hahaha. terpaksalah dibuang, dicuci dan direbus semula balang sirup tu... tapi tak menghalang niat baik makcik yang berbuar buar nak merasa sirap mulberry ni, pi petik lagi buah. kali ni pilih yang tak ranum, masih merah2 dan keras lagi. kemudian cuci bersih dan celur dalam air panas dan juga bilas dengan air cuka. double triple makcik buat untuk takut kempunan sebab buah dah habis :D

gambar ni sehari selepas diperap. kena tunggu lagi 5 hari sebelum boleh tasting. tak sabar makcik.
mulberry syrup in the making

kay have to go to bed. mata makcik dah layu. almost 2am now. babai
| makanan | 01:56 | comments(5) | - | - |

スポンサーサイト

| - | 01:56 | - | - | - |
Comment
Hani..kalau kat turkey, mulberry ni terlalu manis, saya tak suka sbb da macam gula rasanya,tapi dengar hani cite macam sedap aje mulberry di jepun, ada masam2 aik macam blackberry..
2009/06/11 10:27 AM, from NB
cantiknyer buah mulberry peram dalam balang mcm tu.. looks so delicious!
dah siap sirap nnt cerita sket sedap ke tak ye!
2009/06/13 11:34 AM, from dieya
NB, mulberry kat rumah saya ni pun kalau masak ranum memang manis. kalau buat jem dengan yang ranum memang tak sedap langsung. pengalaman last year. hehehe. so tahun ni saya pilih buah separuh ranum, masih ader kaler merah2. buah yang masih merah memang masam yang amat. lepas tu letak lemon juice untuk masamkan dan juga ganti pectin.

Deiya, terimakasih :D nanti akak cerita rasa dia macam mana. selalunya kat rumah ni kami minum dengan air soda plain yang tak manis tu.
2009/06/13 12:39 PM, from hani
Bestnyer dier bergelumang ngan Mulberry dier tuh! hehe jeles ai...

hehe ... kak hani.. nampaknyer khani nyer mulut masin laaa.. huhu
2009/06/14 3:33 PM, from Jannah
salam, jumpa blog hani masa cari resepi nak buat apa dgn buah mulberi ni.blh bg tahu tak cara nak buat sirap tu. nmpk mcm sedap je.
2010/10/06 3:42 PM, from rini










12
--
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
--
>>
<<
--
Profile
PR
New entries
Archives
Categories
Recent comment
Recommend
PicasaAlbum
いろいろ ー 花、葉っぱ、アイミ etc....
Feedjit
Mobile
qrcode
Links
Others
無料ブログ作成サービス JUGEM