スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| - | | - | - | - |
<< ブログ再開 | main | Talam Carrot. >>

First Entry from Hong Kong on third day of Ramadhan

 Assalamualaikum, Salam Sejahtera, Hello, Hi, 你好。こんにちは♪

Ini adalah entry pertama yang saya tulis selepas berpindah ke Hong Kong. sudah 3 minggu kami berpindah iaitu semenjak 1hb Julai lepas, diatas pertukaran tempat kerja suami.

Alhamdulillah setakat ini, tidak banyak kesukaran kerana Hong Kong lebih kepada keadaan kehidupan di Malaysia. cuma panas dengan humidity yang tinggi. setiap pagi bila di"on"kan dehumidifier, angka menunjukkan diparas "High" ataupun 90%.
setiap malam, kalau tidak dipasangkan air conditioner, sudah pastinya berpeluh2.

Tempat tinggal kami sangat2 convenient kerana di paras satu ada pasaraya Apita, shopping mall City Plaza, dan juga tak perlu berpanasan atau berhujanan untuk sampai ke station subway berhampiran. nak ke Malaysian Consulate pun cuma naik bas 2 stop dan bas berhenti depan Malaysian Building. cuma rumah di Hong Kong sempit. lebih sempit dari di Jepun. dan tinggi!!! first time dok rumah tinggi2 nih... gayat oooo

Kids are doing ok. cuma sekolah belum bermula. Ainin baru apply International School dan besok, hari Selasa ada interview. harap2 dia dapat masuk sekolah tu dan brush up balik his English. quite impressive because his pronunciation wasn't that bad, still sounds like American English, cuma need to improve his vocabulary and hearing. Aiman akan masuk sekolah Jepun yang akan bermula pada 22hb Ogos. 21hb Ogos tu ada ceramah untuk kemasukan baru, pagi sekolah rendah dan petang sekolah menengah rendah. Aimee pula kami belum decided yet. antara sekolah Jepun ataupun sekolah local. walaupun memasuki sekolah jepun adalah sangat mudah (semua procedure sudah lengkap, cuma tinggal pergi hari 21hb itu jer terus boleh start sekolah on 22nd) tapi rasa macam rugi la pulak since inilah chance for Aimee to learn English and Cantonese.  

maybe this week or next week, we will try to visit few local school which provide English in their curriculum. Wish us luck :D

Mommy pun nak kena start kelas Cantonese. before come to Hong Kong dah belajar Mandarin, but sadly not so many people in pasar can understand Mandarin, so have to learn Cantonese as soon as possible. 

Sesiapa yang baca blog ni dan terbabas datang Hong Kong, jangan malu2 untuk hubungi kami :D

Selamat ber puasa.
| urusan harian | 02:28 | comments(8) | - | - |

スポンサーサイト

| - | 02:28 | - | - | - |
Comment
Asslmkum Kak Hani.
Wah! Memang lama betul akak menyepi. Tau2 dah pindah Hong Kong pula ya. Untung kan, banyak bahasa boleh belajar. :)

Apa-apa pun, Selamat Berpuasa untuk akak sekeluarga di sana.
2012/07/23 8:47 AM, from sue
sooooo surprised to see kak hani update blog hari ni :-D

wowweee.. dah pindah hong kong rupanya! kesian laa my mak ngah kat tokyo tu kehilangan her BFF. i¥'m sure she misses u.

kem slm kat mickey mouse versi HK ^_^
2012/07/23 11:48 AM, from dieya
selamat berpuasa buat akak sekeluarga!
2012/07/23 2:37 PM, from oli
akak betul2 lame menyepi. kamon kak..active blogging balik!
2012/08/08 9:44 PM, from peminat setia
[:))].. salam akak.. orang malaysia ye? saya student dari malaysia, bulan september ni kena internship kat hong kong.. bole x akak bg ape2 panduan sebelum berangkat kat sana.. senang ke nk cari makanan halal?.. tq
2012/08/22 11:18 PM, from nadzirah
Salam Nadzirah. di sini senang cari halal food. near Wan Chai (closed to Malaysia Consulate) ada few restaurants and shops. daging, ayam, kambing fresh boleh dibeli di Bowrington Rd. Market. frozen food ada one shop near that market. rempah kari style India ada kat Ali Baba near Wan Chai Masjid.
kalau rempah ikan Babas ker adabi ker better bawa dari Malaysia. ready made paste like brahim's and other brand (halal) boleh dapat kat Jusco in Kornhill (closed to my place) other places tak explore lagi :D kat area Kowloon Bay katanya ada Thai shop, tapi tak pernah pergi. klu takat serai, daun limau purut ada kat Jusco. kalau boleh bawa dari Malaysia, angkut jer... sebab walaupun ada, price nyer boleh tahan... will try to post where to get halal stuff little by little. InsyaAllah.
2012/08/23 2:23 AM, from hani
Waalaikum salam semua yang bagi komen. sorry yer... tak balas2 komen.. sibuk dengan urusan harian...

Sue, Selamat Hari Raya untuk Sue dan keluarga.

Dieya, mak ngah you mesti sibuk... tak sempat nak rasa kehilangan kan... :D

Oli, Selamat Hari Raya, minta maaf banyak2 lambat balas komen...

Peminat Setia, amboih.... rasa nak menangis bila kita pun ada peminat setia... minta maaf banyak2 yer... masa tak berapa mengizinkan ber blog buat seketika... InsyaAllah will try to update walaupun lebih lambat dari kura2...
2012/08/23 2:43 AM, from hani
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
2017/03/06 9:08 PM, from Dewi










04
--
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
--
>>
<<
--
Profile
PR
New entries
Archives
Categories
Recent comment
Recommend
PicasaAlbum
いろいろ ー 花、葉っぱ、アイミ etc....
Feedjit
Mobile
qrcode
Links
Others
無料ブログ作成サービス JUGEM